Domácí sýr Panír
Panír – čerstvý sýr, jehož domovem je Indie. Tento vynikající nezrající sýr si můžeme připravit bez problémů i doma. Budeme potřebovat 1 litr čerstvého mléka, které necháme probublávat 5 minut (pozor nesmí přímo vřít, aby se nepřipálilo). Stáhneme z ploténky a vlijeme šťávu z jednoho citrónu a trochu octa. Mléko se začne srážet. Sražené mléko přecedíme přes utěrku či plátýnko. V utěrce nám zůstane tvarohovitá hmota, kterou ochutíme dle naší fantazie a chuti (sůl, kmín, paprika, koriandr). Utěrku stahujeme, aby přebytečná syrovátka odkapala. V poslední fázi utěrku s obsahem zatížíme 4 litrovým hrncem naplněným studenou vodou. Po 3 hodinách si již můžeme pochutnávat na domácím sýru, který má všestranné použití. Lze jej přidávat do sálatů, rizot, na těstoviny, na chléb či jen tak ukusovat.
Komentáře
Přehled komentářů
Tento sýr jsem dělal podle tohoto receptu a je opravdu výborný.Dal jsem akorát na 3litry mléka jenom dva citrony.
Sýr chutná báječně.
Nejlepší
(hrbek, 12. 11. 2009 17:48)je s ořechy. A mléko nemusí probublávat, stačí přivést k varu, přilít citron a jiné přísady, stáhnout z ohně, pět minut občas míchat a pak slít. když ho zatížíte na 24 hodin, můžete jej nakládat třeba do černého piva s česnekem,.... fantazii se meze nekladou!
Domácí sýr
(Miroslav Holman, 6. 12. 2009 8:30)