Obědová i večeřová bašta
Barevná pánev
Rýži uvaříme do poloměkka. Na pánvičce orestujeme žampiony (mohou být i sterilované), přidáme nakrájeného Šmakouna, kterého jsme předem namočili do vývaru Wurzl, mraženou zeleninu, sterilovanou kukuřici. Vše lehce orestujeme a přidáme rýži. Zvolna dusíme.
Sašinkovy fazole
Na olivovém oleji zlehka osmahneme nakrájenou cibuli a Šmakouna. Přidáme bílé fazole v omáčce a přidáme kečup. Chvíli dusíme a přidáme bazalku. Podáváme s čerstvou zeleninou a pečivem.
Bramborová směska
Oloupané brambory nakrájené na kostičky vaříme 10 minut. Po té smažíme na pánvi, po chvíli přidáme zelené fazolky (ne sterilované) a žampiony (i sterilované). Osolíme a opepříme. Podáváme jako samostatné jídlo se zeleninovou oblohou.
Houbové špaldoto
Na pánvi osmahneme cibuli, čerstvé houby (možné i žampiony) a papriku. Dusíme 15 minut, pak přidáme bujon. Po té přidáme špaldové kernotto a dusíme do změknutí. Výborné. (-:
Korzičan
Uvaříme brambory ve slupce do poloměkka a nakrájíme je na silnější plátky. Zapékací misku vymažeme olivovým olejem, poklademe vrstvu bramborových plátků, nakrájených rajčat. Posolíme a opepříme. Na vrstvy vložíme uvařenou brokolici (vaříme max. 1 minutu). Posypeme balkánským sýrem. Zakapeme olivovým olejem. Pečeme 20 minut. K tomuto jídlu je vynikající jogurtová zálivka (jogurt, drcený kmín, pepř, sůl, lžička hořčice a najemno nakrájená cibule).
Tempehový salát
Šmakus s rýží
Na olivovém oleji osmahneme cibuli. Přidáme mraženou zeleninu a šmakouna. Chvíli dusíme. Přilijeme zeleninový vývar a vmícháme sterilovanou kukuřici. Tuto omáčku zahustíme ovesnými vločkami nebo ovesnou instantní kaší. Jako přílohu připravíme rýži.
Pohanková sekaná s hlívou
Uvaříme dle návodu pohankovou sekanou. V případě potřeby zahustíme ovesnými vločkami a přidáme více česneku. Dáme péct. Lze podávat s bramborovou kaší či pečivem. Ovšem vynikající je použít jako přílohu hlívu ústřičnou. Hlívu otřeme mokrým hadříkem (zbavení nečistot), pomažeme olivovým olejem a posypeme kmínem, solí a pepřem. Pečeme na 180 stupňů. Pak už jen servírujeme na talíř = sekaná + kousky hlívy. Je to výborný.
Varianta: škubánky na slano – česnek, strouhané tofu nebo kozí sýr. Mňam.
Komentáře
Přehled komentářů
Jsou zde zajímavé recepty, které jsem jinde neviděla. Musím vyzkoušet a dám vědět, jak to chutnalo.
Zdravé recepty
(Lída, 10. 4. 2008 10:52)