Zdravé sladkosti a buchty
Vločkové křupeto
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme 2 lžíce hnědého cukru a 2 lžíce medu. Necháme chvíli přejít varem. Stáhneme a vmícháme jemné ovesné vločky a nakrájené ořechy. Vše připlácneme na plech a pečeme v troubě na 160 stupňů. Necháme vychladnout. Vzniknou nám vločkové hrudky, ze kterých můžeme vykouzlit müsli podle svého přání. K hrudkám můžeme přidat sušené švestky, meruňky, třešně, sezamová či slunečnicová či dýňová semínka, kokos, kousky čokolády, …………………………fantazie nemá hranic.
Domácí lehký závin
½ hrnku celozrnné mouky a ½ hrnku hladké mouky smícháme, přidáme 2 lžičky umeocta a 1 lžíci oleje. Přiléváme do směsi vodu dokud nevznikne hladké těsto. Těsto necháme chvíli odpočinout. Mezitím si nastrouháme jablka, která smícháme s hrozinkami a vlašskými ořechy. Můžeme přidat také ovesné vločky a javorový sirup. Těsto vyválíme na velkou placku, na kterou pokládáme jablečnou směs. Potřeme žloutkem. Pečeme na 200 stupňů 30 – 40 minut. (pozn.: do jablečně směsi můžeme dát semena slunečnice, dýňe, sezamu….). Nápad: K jablkům můžeme přidat zavařené švestky – závin se tak stane vláčnějším.