Jen tak stručně
Kuskus (Cous – cous) – Symbol severní Afriky
-
druh těstoviny, vyrobený s tvrdé pšenice
-
druhy kuskusu: kuskus z bílé pšenice (bez obalových zrn), celozrnný kuskus(zachování vlákniny, vitamínů a minerálů)
- základní příprava: 1 díl kuskusu zalijeme vařící vodou (2 díly vody). Necháme 15 minut odstát, mezitím několikrát kuskus pročechráme vidličkou.
- kuskus na sladko i na slano, místo rýže či těstovin, k masu, k zelenině, k ovoci
- Kuskusový salát: Připravíme kuskus. Vsypeme jej do misky, přidáme sterilovanou kukuřici, nakrájená rajčata, okurek, fazole v omáčce a trochu kečupu. Osolíme, opepříme a přidáme oregano. Posypeme balkánským sýrem.
- Osvěžující salát: Změklý kuskus necháme vychladnout, přidáme zeleninu, olivový olej a promícháme s jogurtem.
- Kuskus po indicku: Na pánvi osmahneme česnek, kurkumu, semínka koriandru, kmínu a kardamomu. Přidáme červenou čočku nebo hrášek. Vše vaříme na pánvi do měkka. Po té přidáme kuskus a podáváme.
Tofu (sojový tvaroh či sýr)→sojové mléko→sója→sojové boby→luštěnina→rostlina
- původně z Číny
- druhy tofu: přírodní (natural) nebo ochucené (uzené, česnekové, marinované, bylinkové)
- přírodní tofu se vždy musí upravit, tzn. marinovat do oleje, sojovky, bylinky
- tofu má vysoký obsah bílkovin (vysoký podíl esenciálních aminokyselin, nízký podíl sirné aminokyseliny, které jsou ve vejci), vlákniny, vitamínu B, a minerálních látek (železo, hořčík, vápník), neobsahuje nenasycené mastné kyseliny, cholesterol
- Zapečená paprika s tofu: Cibulku nasekáme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji, přidáme 2 najemno nakrájená rajčata, uzené tofu nakrájené na kostičky. Do směsi vložíme i uvařenou rýži. Prohřejeme. Umyté papriky rozpůlíme na podélné půlky a naplníme směsí. Posypeme strouhaným sýrem. Zapečeme v troubě.
Tempeh (fermetovaný sojový sýr alias sojový hermelín)
- připravuje se z uvařených, rozmačkaných sojových bobů s přídavkem bakteriální kultury Bakteri rhyzopus oryzae (oligosporus)
- vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin, vápníku, fosforu, železa, vitamínu B12, lecitinu a vitamínu E
- vhodný pro děti, těhotné ženy, sportovce, pro rekonvalescenty
- je nízkotučný a neobsahuje cholesterol
- tempeh můžeme smažit, fritovat, připravovat z něj guláš či pomazánky
- Tempehový salát: osmahneme cibulku, přidáme marinovaný tempeh nakrájený na kostky. Vše lehce osmahneme. Směs servírujeme na listu ledového salátu. Jako přílohu použijeme kukuřičný knedlík.
- Smažený tempeh se zelím: přírodní tempeh narájíme podélně na 2 mm silné plátky. Fritujeme do křupava. Na pánvi osmahneme cibuli a přidáme kysané zelí. Povaříme a přidáme tempeh. Necháme prohřát, podáváme s rýží.
Fazole Adzuki (královna fazolí) – lépe stravitelná než ostatní luštěniny
- obsahuje vysoké množství rostlinných bílkovin, fosfor a vápník
- pozitivní vliv na ledviny
- používáme do polévek, kaší, nákypů, salátů
- Polévka Adzuki: adzuki namočíme na 12 hodin do vody a vaříme asi 30 minut. Přidáme nakrájenou zeleninu (mrkev, cibule), bobkový list, černý pepř a vaříme do změknutí. Hotovou polévku ochutíme sojovou omáčkou.
- Prejt z adzuki: namočíme fazole (1/2 hrnku) na 6 hodin a uvaříme v tlakovém hrnci (1 hodinu). Na oleji osmažíme cibuli, přidáme pohanku (1 hrnek), 2 hrnky vody a vaříme 10 minut. Po té přidáme fazole, majoránku, česnek, koření do prejtu a sůl. V troubě zapékáme 30 minut. Ke konci pečení odkryjeme, aby se odpařila přebytečná voda. Podáváme s kysaným zelím.
Mungo (zelená fazole)
- vysoký podíl vitamínů a proteinů (až 25 %
- často se používá k nakličování (naklíčené obsahují mnoho bílkovin, železa, vitamíny skupiny B
- naklíčení: máčíme 12 hodin, po té položíme na ploché sítko a přikryjeme mokrou gázou. Dvakrát denně proplachujeme. Takto nakličujeme 3 – 6 dní. Konzumní zralost vrcholí, když klíčky dosáhnou velikosti 2 cm
- chutí připomíná zelený hrášek
- Topinky s naklíčeným mungem: plátky celozrnného chleba nasucho osmahneme, potřeme máslem, obložíme plátky rajčat, posypeme oregánem, mungem a strouhaným sýrem. Topinky krátce zapečeme v troubě.
Glutaman sodný (sodná sůl kyseliny glutamové) neboli MSG nebo E 621
- přidáván do výrobků jako zvýrazňovač chuti (instantní polévky, bujóny)
- nežádoucí účinky: bolesti hlavy, tlak na prsou, pálení předloktí a zadní části krku, poruchy vnímání, halucinace, ospalost, nevolnost, syndrom čínských restaurací. Pokusy na zvířatech prokázaly negativní vliv na mozkové buňky a poškození plodu.
- nahradit lze přípravky bez glutamanu sodného – Wurzl, Zeleninový bujón – Biolinie
Konopná semena (neobsahují THC – psychoaktivní látky)
- obsahují všech 8 esenciálních aminokyselin v příznivém poměru, omega 3, omega 6 i omega 9, lecitin, minerály (iod, chrom, stříbro, lithium
- semínko je tvořeno z 1/3 proteiny (lehce stravitelného proteinu)
- mají lehce oříškovou chu
- použití: k přímé spotřebě, do dušených zeleninových směsí, salátů, cereálních snídaní, k zapékání, do jogurtů a na přípravu mléka.
- Konopné mléko: Semínka propláchneme vodou a poté je necháme namočené ve vodě jeden den, dokud se neobjeví bílé klíčky (průběžně však proplachujeme). Po té semínka propláchneme a nasypeme do výkonného mixéru. Přidáme pitnou vodu (1,5 díl vody na 1 díl semen). Umixujeme dokud nemá mléko bílou barvu a přecedíme přes síto zbylé slupky. Do hotového mléka můžeme rozmixovat ovoce (jahody, banány). Pro proteinovou bombu – můžeme přidat kustovnici čínskou (GOJI).
Kustovnice čínská (Goji – čti godži)
- plody připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípke
- plody se suší na slunci, jsou nesířen
- obsahují 18 druhů aminokyselin (včetně 8 esenciálních aminokyselin), 21 stopových prvků (zinek, železo, měď, vápník, selen, fosfor, germanium – působí proti rakovinotvorným buňkám), betakaroten, C, B1, B2, B6, E, betasisterol (působí protizánětlivě
- nejbohatší zdroj karotenoidů
- plody posilují imunitní systém, zpomalují proces stárnutí (odstraňují volné radikály), posilují játra a ledviny, vyživují krev, zlepšují zrakovou ostrost, snižují krevní tlak, zlepšují paměť, využívají se při léčbě lupénky a stimulují podvěsek mozkový (hypofýzu) k vylučování regenerativního růstového hormon
-
pro blahodárné účinky konzumovat 10 – 30 gramů denně (malá hrst)